Wat is AD(H)D dan?

“Ik ben niet gek, vreemd of raar, mijn hersenen werken gewoon anders dan jouw hersenen.”

Gisteren heb ik jullie via mijn sociale kanalen gevraagd waar jullie aan denken bij AD(H)D. Ik was, en ben nog steeds, heel benieuwd hoe anderen denken over AD(H)D. In mijn vorige blog sprak ik namelijk over het onderzoek en daar kwam de diagnose uit dat ik het subtype ADD heb. In deze blog leg ik je uit wat AD(H)D nu precies is (ik doe mijn best om het begrijpelijk te houden).

Veel reacties maakten me wel aan het lachen en het liet me goed zien hoe anderen over AD(H)D dachten. De woorden druk, chaotisch en impulsief zijn volgens velen dé sleutelwoorden voor AD(H)D. Was het maar waar, AD(H)D beschrijven in drie simpele woorden, het leven zou een stuk makkelijker worden.

AD(H)D, ik probeer het uit te leggen op de manier zoals het mij ten tijde van mijn diagnose is uitgelegd. We hebben Sanne en we hebben jou, samen hebben wij allebei een héle mooie fiets (hersenen). Onze fietsen zijn ook bijna hetzelfde, we hebben allebei verlichting, een goedwerkende ketting en een stevig frame, kortom, een mooie fiets! Onze fietsen verschillen echter op één puntje, jouw fiets heeft stevige opgepompte banden en mijn fiets heeft platte banden.. Zolang we op vlakke wegen fietsen, is er niks aan de hand, ik moet alleen wat extra trappen. Op het moment dat we heuvels tegenkomen, krijg ik het al wat moeilijker, een heuvel op met platte banden kost nogal wat energie. Onderweg zie ik ook nog mooie landschappen, ik raak afgeleid en moet weer extra veel moeite doen om op die fiets te komen. Vervolgens komen er bergen op de weg, jij met een goedwerkende fiets kan dat wel, ik haak af, want mijn energie is op.

Mijn hersenen staan dus al één punt achter op die van een ander. Mijn hersenen en gedachten gaan 24/7 door, waardoor ik al heel veel energie moet leveren. Wanneer er ook nog eens mooie landschappen, heuvels en bergen op de weg komen, dan zijn mijn hersenen soms al op.

Ja, het werkt in mijn hoofd allemaal anders, maar dat zou niet erg moeten zijn. We hebben allebei dezelfde mooie fiets toch?

3 reacties op “Wat is AD(H)D dan?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: