Wat is AD(H)D dan?

“Ik ben niet gek, vreemd of raar, mijn hersenen werken gewoon anders dan jouw hersenen.”

Gisteren heb ik jullie via mijn sociale kanalen gevraagd waar jullie aan denken bij AD(H)D. Ik was, en ben nog steeds, heel benieuwd hoe anderen denken over AD(H)D. In mijn vorige blog sprak ik namelijk over het onderzoek en daar kwam de diagnose uit dat ik het subtype ADD heb. In deze blog leg ik je uit wat AD(H)D nu precies is (ik doe mijn best om het begrijpelijk te houden).

Veel reacties maakten me wel aan het lachen en het liet me goed zien hoe anderen over AD(H)D dachten. De woorden druk, chaotisch en impulsief zijn volgens velen dé sleutelwoorden voor AD(H)D. Was het maar waar, AD(H)D beschrijven in drie simpele woorden, het leven zou een stuk makkelijker worden.

AD(H)D, ik probeer het uit te leggen op de manier zoals het mij ten tijde van mijn diagnose is uitgelegd. We hebben Sanne en we hebben jou, samen hebben wij allebei een héle mooie fiets (hersenen). Onze fietsen zijn ook bijna hetzelfde, we hebben allebei verlichting, een goedwerkende ketting en een stevig frame, kortom, een mooie fiets! Onze fietsen verschillen echter op één puntje, jouw fiets heeft stevige opgepompte banden en mijn fiets heeft platte banden.. Zolang we op vlakke wegen fietsen, is er niks aan de hand, ik moet alleen wat extra trappen. Op het moment dat we heuvels tegenkomen, krijg ik het al wat moeilijker, een heuvel op met platte banden kost nogal wat energie. Onderweg zie ik ook nog mooie landschappen, ik raak afgeleid en moet weer extra veel moeite doen om op die fiets te komen. Vervolgens komen er bergen op de weg, jij met een goedwerkende fiets kan dat wel, ik haak af, want mijn energie is op.

Mijn hersenen staan dus al één punt achter op die van een ander. Mijn hersenen en gedachten gaan 24/7 door, waardoor ik al heel veel energie moet leveren. Wanneer er ook nog eens mooie landschappen, heuvels en bergen op de weg komen, dan zijn mijn hersenen soms al op.

Ja, het werkt in mijn hoofd allemaal anders, maar dat zou niet erg moeten zijn. We hebben allebei dezelfde mooie fiets toch?

3 responses to “Wat is AD(H)D dan?”

  1. […] week, in mijn laatste blog, vroeg ik jullie waar jullie aan dachten bij AD(H)D. Velen van jullie gaven aan dat dé […]

    Like

  2. […] Waarom ik ben begonnen met mijn blog over AD(H)D, hoe ik mijn onderzoek en diagnose heb ervaren, wat AD(H)D nu precies is en wat absoluut niet. Vanaf dit punt zal ik meer delen over de verschillende aspecten van AD(H)D. […]

    Like

  3. […] jij je mijn fietsverhaal nog? We hebben allemaal een mooie fiets, maar de een heeft opgepompte banden en wij AD(H)D’ers […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: