Vermoeid, jij?

“I have more thoughts before breakfast than most people have all day” – Alice in Wonderland

Herinner jij je mijn fietsverhaal nog? We hebben allemaal een mooie fiets, maar de een heeft opgepompte banden en wij AD(H)D’ers hebben slappe banden. Zoiets kost natuurlijk heel veel energie. Vorige week had ik het over impulsiviteit en onder andere impulsiviteit (en nog zoveel meer dingen) zorgt bij AD(H)D’ers voor vermoeidheid.

Ja, het klinkt ontzettend tegenstrijdig, AD(H)D en vermoeidheid, maar dat is het eigenlijk toch niet. We nemen even een stap terug naar mijn diagnose. Sinds ik me kan herinneren ben ik altijd sneller moe en minder actief geweest dan anderen. Ik werd (soms nog steeds) daarom ook lui, ongeïnteresseerd en ongemotiveerd genoemd of ik kreeg te horen dat ik niet goed genoeg mijn best deed. Het gevolg? Ik ging nog harder mijn best doen, maar werd steeds vermoeider en vermoeider.

Ook hier zorgde mijn diagnose ervoor dat er weer een paar puzzelstukjes op hun plek vielen. De dagelijkse zaken en processen die bij “normale” mensen vanzelf gaan, kosten bij AD(H)D’ers namelijk heel veel meer energie en geheugen. We horen alles, we zien alles, PRIKKELS ZIJN WERKELIJK OVERAL! We hebben daarnaast ook geen filter die bepaalde prikkels tegenhoudt, waardoor alles iedere keer weer flink binnenkomt. Soms krijgen we de hoofdpijn er nog gratis bij.

Zolang we met onze slappe banden op vlakke wegen fietsen, is er niks aan de hand, we moeten alleen wat extra trappen. Op het moment dat we echter heuvels tegenkomen, dan wordt het gewoon echt heel pittig. Onze batterij loopt (letterlijk) sneller leeg. Vaak al redelijk vroeg op de dag, ook nog eens heel onhandig.

Wat mij helpt? Opschrijven wat ik denk en moet onthouden en het hebben van een routine. Zolang ik opschrijf wat ik denk en de dingen die ik moet onthouden, is het vaak al wat rustiger in mijn hoofd. Op die manier kan ik mijn energie ook wat beter regelen. De routine zorgt er daarnaast voor dat ik me ergens aan vast kan houden. Natuurlijk ben ik nog steeds zoekende en voel ik me vaak nog vermoeid, maar deze dingen helpen me wel! Weet jij nog iets of ben ik iets vergeten, laat het me weten!

Wil je een reactie achterlaten, maar niet je naam of e-mailadres achterlaten? Geen probleem, dat kan ook, vul alleen de reactie in en klik op reactie plaatsen.

5 reacties op “Vermoeid, jij?”

  1. […] Vermoeidheid en AD(H)D, ik zei het vorige week al, het is inderdaad erg tegenstrijdig. We horen alles, we zien alles en we maken alles mee wat om ons heen gebeurt. AD(H)D’ers hebben geen filter, overdag niet, maar ’s avonds en ’s nachts dus ook niet. Vermoeid gaan we naar bed, maar slapen, dat doen we wel een andere keer! […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: