Slapen? Wat is dat?

“In slaap komen lijkt haast onmogelijk, we draaien rondjes tot we er niet meer goed van worden en onze gedachten blijven een chaos.”

Vermoeidheid en AD(H)D, ik zei het vorige week al, het is inderdaad erg tegenstrijdig. We horen alles, we zien alles en we maken alles mee wat om ons heen gebeurt. AD(H)D’ers hebben geen filter, overdag niet, maar ’s avonds en ’s nachts dus ook niet. Vermoeid gaan we naar bed, maar slapen, dat doen we wel een andere keer!

Ook dat klinkt natuurlijk heel vreemd en tegenstrijdig en dat begrijp ik. Soms snap ik er zelf ook niks van! Vermoeid gaan we naar bed, liggen we in bed en proberen we een plek te vinden, gaan alle toeters en bellen af. Hallo prikkels, wat gezellig dat jullie er ook weer zijn! Het is een cirkel waar we bijna niet van af komen.

Vanwege AD(H)D hebben we moeite of problemen met slapen, want ook ’s avonds en ’s nachts zijn de prikkels overal. Vervolgens worden we vermoeid wakker. De de normaalste zaken kosten AD(H)D’ers al extra moeite én doordat we slechter slapen, hebben we sowieso meer last van onze AD(H)D. We willen dan ’s avonds rustig slapen, maar dan draaien de hersenen weer op volle toeren en is slapen onmogelijk. Voilà, het cirkeltje is rond.

Verschil tussen de verschillende types AD(H)D is er overigens wel en dat merk ik zelf ook erg goed. ADHD’ers slapen ook echt een stuk later en daardoor vaak korter. ADD’ers, zoals ik daarentegen, gaan iets eerder dan ADHD’ers slapen en slapen vaak langer. Ondanks dat, werken die vervelende prikkels voor zowel ADHD als ADD hetzelfde en draaien de hersenen overuren als we rustig willen gaan slapen.

Slapen is voor mij, maar voor veel AD(H)D’ers dus echt geen feestje. Om toch goed te kunnen slapen, zijn er een aantal dingen die mij hierbij helpen (ook niet altijd hoor).

Schrijven. Op mijn nachtkastje ligt vaak een notitieblok of schrift waar ik werkelijk van alles in schrijf. Ook als ik ga slapen. Ideeën die ik heb, afspraken die ik heb staan of dingen die ik nog moet doen. Op die manier blijft het niet altijd in mijn hoofd hangen.

Mediteren en ademhalingsoefeningen. Het is niet voor iedereen weggelegd en ik vond het in het begin ook verschrikkelijk, maar inmiddels kan ik niet meer zonder. Omdat ik vaak té chaotisch ben, gebruik ik een app om mij te begeleiden. It’s worth a shot!

Structuur. Iedere dag rond dezelfde tijd opstaan en rond dezelfde tijd weer naar bed te gaan. Ja, het klinkt misschien suf, maar als het werkt?

Zelf nog goede slaaptips voor mij of voor anderen, laat het me weten!

Wil je een reactie achterlaten, maar niet je naam of e-mailadres achterlaten? Geen probleem, dat kan ook, vul alleen de reactie in en klik op reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: