ADHD Awareness Month

Dutch? Scroll down!

“In October we will start asking each other questions and answer those question together.”

Today, there won’t be a blog about my daily ‘struggles’, but about something I want to contribute to in the coming month of October. Some of you may know some of you may not, but October is ADHD Awareness Month. As I’ve mentioned before, there are so many prejudices and misconceptions about AD(H)D. AD(H)D doesn’t exist, people who have AD(H)D find it ‘just’ hard to concentrate, only boys/men have AD(H)D and so on. ADHD Awareness Month Coalition and ADHD Europe (there are quite a few other organizations) aim to bring awareness/knowledge about AD(H)D to the attention.

So AD(H)D Awareness Month is celebrated every year in October. This year’s theme is dedicated to: Common Questions: Reliable Answers. When someone is first diagnosed with AD(H)D, they have many questions. I too had many questions when I got my diagnosis. Questions about where to find help and support, questions about how others experience it and what their social life and work are like. By the way, four years after my diagnosis, I still have questions. I really don’t have an appropriate answer for everything. I too learn every day and that’s okay.

Why is it so important?

We often hear that AD(H)D doesn’t exist or that it’s an excuse for the fact that we are forgetful, lazy or even weird. As far as I am concerned, nothing could be further from the truth. There are more than 100,000! (scientific) articles about AD(H)D. References to AD(H)D have now been found in medical books from 1775!

At the moment it’s still too often said that AD(H)D doesn’t exist. Children, but also adults with a diagnosis of AD(H)D don’t feel they are being taken seriously. We are put aside. We no longer dare to talk about it, there is a gigantic stigma on AD(H)D. AD(H)D Awareness Month ensures that it IS discussed. Together we can break the stigma. Together we show the various (beautiful) sides of AD(H)D.

AD(H)D is often hard to understand, I get that. AD(H)D has different forms and the severity of the symptoms varies from person to person. It’s a neurodevelopmental problem, but we can help each other, and I need your help with that!

I would like to contribute, I hope you do too! What would you like to see, read or perhaps do with me in the coming month?

Do you want to leave a comment, but don’t want to leave your name or email address? No problem, you can, just fill in the comment section and click post comment.


“In oktober stellen we elkaar vragen en geven we elkaar antwoord.”

Vandaag even geen blog over mijn dagelijkse ‘struggles’ en dergelijke, maar iets waar ik de komende maand oktober mijn steentje aan bij wil bijdragen. Sommigen weten het, sommigen weten het ook niet, maar oktober is AD(H)D Awareness Month. Zoals ik al eens eerder verteld heb, zijn er zo ontzettend veel vooroordelen en misvattingen over AD(H)D. AD(H)D bestaat niet, mensen die AD(H)D hebben, vinden het ‘gewoon’ moeilijk om zich te concentreren, alleen jongens/mannen hebben AD(H)D en ga zo maar door. Onder andere ADHD Awareness Month Coalition en ADHD Europe (er zijn nogal zoveel andere organisaties) hebben het doel om het bewustzijn/kennis rondom AD(H)D onder de aandacht te brengen.

AD(H)D Awareness Month wordt dus ieder jaar gevierd in oktober. Het thema van dit jaar staat in het teken van: Veelgestelde vragen: Betrouwbare antwoorden. Wanneer iemand voor het eerst de diagnose AD(H)D krijgt, zijn er veel vragen. Ook ik had veel vragen toen ik mijn diagnose kreeg. Vragen over waar je hulp en ondersteuning kan vinden, vragen over hoe anderen het ervaren en hoe hun sociale leven en werk er uitziet. Overigens heb ik nu, vier jaar na mijn diagnose, nog steeds vragen en heb ik echt niet overal een passend antwoord voor. Ook ik leer nog iedere dag en dat is oké.

Waarom is het zo belangrijk?

We horen vaak dat AD(H)D niet bestaat of dat het een excuus voor het feit dat we vergeetachtig, lui of zelfs vreemd zijn. Wat mij betreft, niets is minder waar. Zo zijn er meer dan 100.000! (wetenschappelijke) artikelen over AD(H)D. Inmiddels zijn er verwijzingen naar AD(H)D gevonden in medische boeken uit 1775!

Op dit moment wordt er nog te vaak gezegd dat AD(H)D niet bestaat, waardoor kinderen, maar ook volwassenen met de diagnose AD(H)D zich niet serieus genomen voelen. We worden in het verdomhokje gestopt. We durven er niet meer over te praten, er rust een gigantisch taboe op AD(H)D. AD(H)D Awareness Month zorgt ervoor dat er wél over gesproken wordt. Samen kunnen we wél het taboe doorbreken. Samen laten we de verschillende (mooie) kanten van AD(H)D zien.

AD(H)D is vaak moeilijk te begrijpen en dat snap ik. AD(H)D heeft verschillende vormen en de ernst van de symptomen verschilt per persoon. Het is een neurologisch ontwikkelingsprobleem, maar we kunnen elkaar helpen en daarvoor heb ik jouw hulp nodig!

Ik wil mijn steentje graag bijdragen en ik hoop jij ook! Wat zou jij de komende maand willen zien, lezen of misschien wel samen met mij willen doen?

Wil je een reactie achterlaten, maar niet je naam of e-mailadres achterlaten? Geen probleem, dat kan ook, vul alleen de reactie in en klik op reactie plaatsen.

Eén reactie op “ADHD Awareness Month”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: