Magic pills? No.

Dutch? Scroll down!

This year’s theme of ADHD Awareness Month is dedicated to Common Question: Reliable Answers. During ADHD Awareness Month, the ADHD Awareness Coalition answers one common question about AD(H)D every day. In my last blog, I told you that I would like to contribute to that. In my latest blog, I also addressed you. If you had any questions.

To make it easier, I gave my followers on Instagram a choice. Question 1: What are the advantages and disadvantages of taking ADHD medication? Question 2: What are the risks for people with AD(H)D during a pandemic (coronavirus)?

Before I answer the common question, I want to make it clear that I’m NOT an expert. The answers I give you, are my own answers. My experiences and my knowledge. For some, it may be different, that’s okay!

What are the advantages and disadvantages of taking ADHD medication?

I too had this question when I got my diagnosis. Do I want medication, why would I want it? It can be quite a difficult choice because I had my doubts too in the beginning. In the end, I decided to use medication. If you have any doubts, I hope this blog might help you on your way!

Why medication?

The medication used for AD(H)D helps to reduce hyperactivity, reduce inattention and improve concentration, for example. The medication also helps people with AD(H)D to function better at work and at school.

Advantages

Less hyperactive: Okay, I’m not the hyperactive AD(H)D type, but this is definitely a benefit for people who are. Because of the medication, they are much less hyperactive. They often feel calmer, have a better overview and can think better.

Concentration: Without medication, it’s (almost) impossible for me to start with something and to maintain concentration. My thoughts are all over the place, I’m very easily distracted and it’s just one big chaotic mess in my head. Fortunately, this goes better with medication. My head is calmer, I can think better, I forget less and working and studying is easier.

Mood: I know that this doesn’t apply to everyone, but it does apply to me. Because of my AD(H)D, I often suffer from mood swings. My mood can change in seconds for no reason (not always very convenient). The medication ensures that this is no longer so intense. I also feel much better (which is helpful).

Disadvantages

Insomnia: Occasionally sleeping is still a thing. Now I have to be honest, in general, I sleep quite well. But when I take my medication too late, I definitely notice. That’s why it’s important to take medication at fixed times. If we don’t forget them!

Rebound: When the medication has worn off, the so-called ‘rebound effect’ occurs. The AD(H)D symptoms recur to a worse degree. We are often more hyperactive, more impulsive or even less concentrated than before the medication. This is often accompanied by a severe headache.

Appetite loss: AD(H)D medication does indeed reduce appetite. As far as I know, this is only in the beginning, when your body has to get used to the medication. I only had this myself for the first few months, but after that, I had no more problems.

What are the advantages and disadvantages of taking ADHD medication for you?

Do you want to leave a comment, but don’t want to leave your name or email address? No problem, you can, just fill in the comment section and click post comment.


Magische pillen? Nee.

Het thema van ADHD Awareness Month staat dit jaar in het teken van: Veelgestelde vragen: Betrouwbare antwoorden. De ADHD Awareness Coalition beantwoordt tijdens ADHD Awareness Month iedere dag één veelgestelde vraag over AD(H)D. In mijn laatste blog vertelde ik jullie dat ik daar graag aan wil bijdragen. In mijn laatste blog richtte ik me daarnaast ook tot jullie. Of jullie vragen hadden.

Om het makkelijker te maken, heb ik woensdag mijn volgers op Instagram een keuze gegeven. Vraag 1: Wat zijn de voordelen en nadelen van medicijnen voor AD(H)D? Vraag 2: Wat zijn de risico’s voor mensen met AD(H)D tijdens een pandemie (coronavirus)?

Voordat ik trouwens de veelgestelde vraag beantwoord, wil ik vooropstellen dat ik GEEN expert ben. De antwoorden die ik jullie geef, komen vanuit mij. Het zijn mijn ervaringen en het is mijn kennis. Voor sommigen kan het anders zijn en dat is oké!

Wat zijn de voordelen en nadelen van medicijnen voor AD(H)D?

Ook ik had deze vraag toen ik mijn diagnose kreeg. Wil ik medicijnen en waarom zou ik dat willen? Het kan best een lastige keuze zijn, want ik had in het begin ook zo mijn twijfels. Uiteindelijk heb ik besloten om medicijnen te gebruiken. Mocht jij ook twijfelen, dan hoop ik dat deze blog je misschien een beetje op weg helpt!

Waarom medicijnen?

De medicijnen die gebruikt worden voor AD(H)D helpen om bijvoorbeeld de hyperactiviteit te verminderen, de onoplettendheid te verminderen en de concentratie te verbeteren. De medicijnen helpen daarnaast mensen met AD(H)D om beter te kunnen functioneren op het werk en op school.

Voordelen

Minder hyperactief: Oké, ik ben niet het hyperactieve AD(H)D type, maar dit is zeker een voordeel voor mensen die dat wel zijn. Vanwege de medicatie zijn ze stukken minder druk. Vaak voelen ze zich rustiger, hebben ze meer overzicht en kunnen ze beter nadenken.

Concentratie: Zonder medicatie is het voor mij (bijna) onmogelijk om ergens aan te beginnen en mijn concentratie daarbij vast te houden. Mijn gedachten vliegen dan alle kanten op, ik ben ontzettend snel afgeleid en het is een grote chaos in mijn hoofd. Gelukkig gaat dit met medicijnen dus beter. Het is rustiger in mijn hoofd, ik kan beter nadenken, ik vergeet minder en werken en studeren gaat veel beter.

Stemming: Ik weet dat dit niet voor iedereen geldt, maar voor mij geld dit wel. Vanwege mijn AD(H)D heb ik best vaak last van stemmingswisselingen. Mijn stemming kan binnen een paar seconden omslaan zonder enige reden (niet altijd heel handig). De medicijnen zorgen ervoor dat dit niet meer zo heftig is, waardoor ik meteen ook stukken beter in mijn vel zit (dat is dan wel weer handig).

Nadelen

Slapeloosheid: Slapen is af en toe nog wel een dingetje. Nu moet ik eerlijk zijn, over het algemeen slaap ik best prima. Maar wanneer ik mijn medicijnen te laat pak, dan merk ik dat zeker weten. Het is daarom heel belangrijk om op vaste tijden je medicatie in te nemen. Als we het niet vergeten!

Rebound: Wanneer medicijnen zijn uitgewerkt, treedt het zogenoemde ‘rebound-effect’ op. De AD(H)D-symptomen komen dat in ergere mate terug. Vaak zijn we dan drukker, impulsiever of nog slechter geconcentreerd dan vóór de medicatie. Vaak gaat dit samen met hevige hoofdpijn.

Verminderde eetlust: AD(H)D-medicijnen zorgen inderdaad voor verminderde eetlust. Voor zover ik weet, is dit slechts in het begin, wanneer je lichaam moet wennen aan de medicijnen. Ik heb dit namelijk zelf alleen de eerste paar maanden gehad, maar daarna geen last meer van gehad.

Wat zijn voor jou de voordelen en nadelen van medicijnen voor AD(H)D?

Wil je een reactie achterlaten, maar niet je naam of e-mailadres achterlaten? Geen probleem, dat kan ook, vul alleen de reactie in en klik op reactie plaatsen.

Eén reactie op “Magic pills? No.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: