Niet afstuderen? Zo doe je dat! (DEEL 1)

Check even deze samenvatting. Weet je meteen of je verder wilt lezen of niet. Jij en ik hebben namelijk nogal een korte aandachtspanne.

Studeren is niet niks. Punt. En mensen die zeggen dat je gewoon maar harder moet werken? Die kunnen een liefdevolle middelvinger krijgen. Soms is het nodig om je studie te onderbreken. Ongeacht de reden, het betekent absoluut niet dat je gefaald hebt! In deze blog lees je hoe ik dat heb ervaren. Geen zin in mijn geneuzel? Meteen door naar de tips? Je vindt ze hier!

Woorden: 813
Lezen » 4 minuten

Ik stelde – tegen alle verwachtingen in – mijn afstuderen uit met zeker 6 maanden. Ik onderbrak mijn studie. Vlak voor de eindstreep. Waarom? Het werd mij op bijna elk vlak te veel. Studeren. Werken. Vrienden. Sporten. Alles. En dat klinkt misschien ietwat dramatisch. Ik houd van overdrijven. Maar het is wel de waarheid. Mijn emoties en ik lagen gigantisch met elkaar overhoop. Schoten van links naar rechts en van boven naar beneden. Mijn gedachtes waren op een donkere plek. En ikzelf? Zoals ik al zei, ik kón gewoon niet meer. Het was genoeg geweest. Het was afgelopen. Ik was moe. Uitgeteld. Klaar.

Belangrijke leermomenten

Was het een makkelijke beslissing? Nee. Vond ik het vervelend? Ja. Wacht, nee. Het was gewoon hartstikke klote. Kut. Shit. Pure ellende. Excuses voor mijn taalgebruik. Maar, ik moet ook eerlijk zijn. Ik had het einde van mijn afstuderen nooit gered. “Hoe wist je dat dan?” Wist ik niet. Ik had dat voortschrijdend inzicht toen nog niet. Voortschrijdend inzicht… Wat bekt dat toch lekker. NOT. Maar mijn coach en decaan hadden dat inzicht dus wel. De ervaringsdeskundigen in mijn omgeving. Zij wisten dat ik het niet zou redden. Ik had rust nodig. En ik had tijd nodig. Ik moest voor mezelf zorgen.

Ik heb lang getwijfeld. De perfectionist in mij – ze heeft nog steeds geen naam – was het TOTAAL NIET eens met deze beslissing. Ik ben geen opgever. Het voelt als falen. En ik hoor niet te falen. Inmiddels weet ik beter. Dat heeft even geduurd, dat moet ik eerlijk toegeven. En even voor de goede orde, ik HAAT clichés. Echt héél erg. Maar wat men altijd zegt, is waar. Uiteindelijk word je er een beter mens van. Ik ben er een beter mens van geworden. De belangrijkste les die ik heb geleerd? We moeten goed – of eigenlijk beter – voor onszelf zorgen.

Waarom je studie onderbreken?

Omwille van persoonlijke, medische of sociale omstandigheden kan het voorkomen dat het even niet mogelijk is om je studie voort te zetten. Of je nu ADHD hebt of niet. En dat is helemaal oké. Ongeacht de reden, het betekent ABSOLUUT NIET dat je hebt gefaald. Wellicht voelt dat wel zo. En dat snap ik. Ik heb mij ook zo gevoeld. Maar met de kennis die ik nu heb, vertel ik jou dat het oké is. Studenten onderbreken hun studie veel vaker dan je misschien zou denken!

Goed voor jezelf zorgen begint hier

Neem de volgende zin even goed door. Het leven is geen sprint. Oké? Lees het nog één keer. Het leven is geen sprint. Ja? En nu nooit meer vergeten! Het is een van de vele wijsheden van mijn decaan. En hij had voor 110% gelijk. Want! Alles op je eigen tempo! En ja. Ik weet het. Voor ADHD’ers is dat een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar sprinten houdt niemand lang vol. Een marathon lopen is dan toch beter vol te houden, denk je niet? Goed. Ik zal nooit van mijn leven een marathon lopen. Maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Ik had meer tijd nodig. En wellicht jij ook. Daar is niks mis mee!

Ga in gesprek met…

Volgende stap? Ga in gesprek. Met je studieloopbaanbegeleider. Je mentor. Of de decaan. Een coach. Of een studieadviseur. Er zijn een hóóp mensen die jou kunnen helpen. Zolang het iemand is waar jij je goed bij voelt! Gaat het om studievertraging vanwege vakken die je niet hebt gehaald? Ga dan in gesprek met je studieloopbaanbegeleider of mentor. Gaat het hier om persoonlijke – ietwat moeilijkere – omstandigheden? Stap dan naar de decaan. BELANGRIJK! De student – jij en ik dus – moet het initiatief nemen. Weet je niet goed hoe je het aan moet pakken? Ik help je graag. Je hoeft dit echt niet alleen te doen.

Geef niet op

Wéér een cliché. Verschrikkelijk. Ik weet het. SORRY NOT SORRY. Ben je er klaar voor? Oké. Je studie op pauze zetten is één ding. Maar laat je niet ontmoedigen! Het onderbreken van je studie – of het hebben van studievertraging – hoeft absoluut niet negatief te zijn. Neem de tijd. En gebruik de tijd. Ga werken. Of begin aan dat ene project waar je al maanden aan denkt. Wat het ook is. Doe het! Nu kan het. Je hebt de tijd.

LET OP! Stel geen onmogelijke, grootse, onrealistische doelen. Ik deed dat dus wel. En als ervaringsdeskundige wil ik je het volgende meegeven. Dat. Werkt. Averechts. Wat heb ik mij een partij klote gevoeld.

Just take it easy

Goed. Je studie onderbreken. Tijdelijk stoppen met studeren. Het afstuderen uitstellen. Geef het beestje een naam. Maar zo doe je dat dus. Voel je dat het niet meer goed gaat? Denk je meer tijd nodig te hebben? Of loop je vast? Geef het aan. Ga in gesprek. En laat je niet gek maken! Jij – en jij alleen – weet wat je denkt, voelt en ervaart. Geen discussie over mogelijk.

See you next time! 💋

Mijn vorige blog gemist? Je leest de blog hier!

4 reacties op “Niet afstuderen? Zo doe je dat! (DEEL 1)”

  1. Poeh herkenbaar dit 😅 ik ben nu bezig met afstuderen en loop op mijn tandvlees.. studeren, werk, man, kinderen en dan nog al het andere in het leven; is best wel (te) veel tegelijk 🙈

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: