Impulsiviteit

“Impulsief zijn, het is een van mijn beste eigenschappen, maar ook zeker een van mijn slechtste eigenschappen.”

Vorige week kreeg ik ineens zoveel ideeën, terwijl ik eigen alleen iets op wilde schrijven over impulsiviteit. Vervolgens was ik drie kantjes verder en was dat meteen een perfect voorbeeld van impulsiviteit. Iemand vroeg niet veel later of ik daar niet wat meer uitleg over kon geven.

Velen weten het misschien al of vinden het vanzelfsprekend, maar AD(H)D’ers kunnen onder andere erg impulsief zijn. Impulsiviteit is een veelgebruikt, maar lastig te omschrijven begrip. Impulsiviteit heeft veel verschillende aspecten, iedereen omschrijft het anders en al deze verschillende aspecten en omschrijvingen hangen daardoor niet altijd samen. Het woordenboek Van Dale omschrijft het als volgt: “Impulsieve personen lijken niet goed in staat hun momentane gedachten of impulsen te onderdrukken en vinden het moeilijk om eerst na te denken voordat zij handelen”.

Wanneer ik kijk naar impulsiviteit en AD(H)D, dan kan ik me daar ongeveer wel in vinden. Ja, natuurlijk, iedereen is wel eens impulsief. In een opwelling schaf je wel eens iets duurs aan of pak je toch dat extra drankje. Impulsiviteit is ook helemaal niet slecht, het geeft je de mogelijkheid om eens gek te doen en die ene kans te grijpen als die plotseling op je pad komt! Op het moment dat er echter sprake is van een patroon van impulsiviteit (zoals bij AD(H)D), dan is het toch even opletten.

Impulsiviteit brengt AD(H)D’ers veel leuke dingen, maar soms is het ook wat onhandig. We doen en zeggen dingen, zonder daar ook maar even over nagedacht te hebben. We missen een bepaalde rem. Ik ook, vaak weet ik wel wat ik wil zeggen, maar verlaten de woorden mijn mond al, voordat ik er nog over nagedacht heb. Soms komen de woorden er dan niet even soepel en tactisch uit en anderen vinden dat niet altijd fijn. Soms doe ik ook dingen, waarvan ik achteraf denk, misschien had ik hier toch even twee keer naar moeten kijken.

We doen het niet expres en we bedoelen het vaak ook niet slecht. We zijn uiteindelijk allemaal een beetje impulsief, AD(H)D’ers alleen iets vaker dan anderen.

Wil je een reactie achterlaten, maar niet je naam of e-mailadres achterlaten? Geen probleem, dat kan ook, vul alleen de reactie in en klik op reactie plaatsen.

Eén reactie op “Impulsiviteit”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: